DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilen projeyleBitlis Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce çiftçilerin kullanımı için tarım makinası desteği sağlandı. Destek kapsamında 6 adet tarım makinası alınarak İlimizde Tarım Makinaları Parkı oluşturuldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin 2020 Yılı Yatırım Programı kapsamında yer alan "Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan "Bitlis Bitkisel Üretimin Altyapısının Geliştirilmesi Projesi"yle toplamda 6 adet tarım makinası alınarak Bitlis'li çiftçilerimizin kullanımına sunuldu.
Makine ekipman teslim töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürümüz Rıfat ÇELİK, İlimizde bitkisel üretimi geliştirmek istediklerini söyledi. 2020 yılında, "Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi kapsamında, saha çalışmaları ve çiftçilerimizden gelen taleplerle, makine ekipman ihtiyacı doğrultusunda proje hazırlayarak DAP İdaresine sunduk, projemizin kabul edilerek finanse edildi, bu kapsamda 2 adet hububat selektörü, 2 adet katı gübre römorku ve 2 adet fasulye hasat makinesi alınarak yöre çiftçilerimizin kullanımına sunuldu.
ÇELİK, "Tarımda makineleşme, verim artışının direkt etkilemez, fakat teknik gelişme ile yaygınlaşan diğer üretim faktörlerinin uygulanmasını ve yayılmasını sağlar. Makineleşmenin etkin şekilde kullanımı ekonomikliği arttırır. Çünkü makineler kısıtlı olan zamandan en üst seviyede yararlanmayı sağlar. Başka bir ifadeyle söylemek gerekirse makineleşme, kendisi dışındaki üretim faktörlerinin, tarım teknolojisi uygulamalarının çalışma koşullarını iyileştiren tamamlayıcı bir öğe olarak, işgücü verimliliğini arttırır ve yapılan işin maliyetini düşürür. Bu kapsamda alınan makineler yöre çiftçilerinin mekanizasyon konusunda ihtiyaçlarını giderecek ve bitkisel üretimin gelişmesine katkı sağlayarak çiftçilerimizin ekonomisine katkı sağlayacak. Bitlis İlimize hayırlı olmasını diliyorum"dedi.
Proje kapsamında alınan makinelerden 4 adedi Ahlat Ziraat Odası Başkanlığı ve 2 adedi Güroymak Manda Yetiştiricileri Birliğine protokol ile teslim edilerek ihtiyacı olan çiftçilerimiz buralardan makineleri teslim alarak kullanabilecekler.