T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZDE ÇAYIR MERA VE YEM BİTKİLERİ YAZ OKULU

Yayın Tarihi : 2.09.2019

Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Dairesi Başkanlığı İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz organizesinde 4342 Sayılı Mera Kanunu ve Uygulamalar yaz okulu eğitimine 9 İlden 33 Teknik Personel katıldı.

02-06 Eylül tarihleri arasında düzenlenen programa İl Tarım ve Orman Müdürümüz Rıfat ÇELİK Koordinatör Türkay KARACA, Bakanlık Eğitim Personeli Ebru AKYÜREK, Gültekin ÖCALAN ve Batman, Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Van, Ağrı, Muş, Bingöl ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerimiz katıldı.

Programın açılışında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürümüz Rıfat ÇELİK, Doğal kaynaklardan birinin de mera alanları olduğunu belirterek, " İnsanoğlunun etkisi olmadan hiçbir doğal kaynak bozulmamaktadır. Bu doğal kaynakları hava, su, toprak, bitki örtüsü ve madenler olarak sıralamak mümkündür. Bu doğal kaynaklardan biride, insanoğlu için hayati önem taşıyan çayır mera alanlarıdır. Ülkemizde 38,5 milyon hektar olan toplam tarım alanının yaklaşık 8,5 hektar alanını çayır mera alanları oluşturmaktadır. Bitlis ilimizde ise, toplam 130 bin hektar çayır mera alanı bulunmaktadır. Dünyada ve ülkemizde bu kadar geniş yer tutan çayır mera alanlarının yaban hayvanları için bir barınma alanı, kirli havayı temizleyen ekosistemin bir öğesi, insanların psikolojisinde olumlu etki bırakan bir piknik alanı, sahip oldukları biyolojik çeşitlilik ile birçok bitki ve hayvana ev sahipliği yapmaları, arıcılık için doğrudan üretim alanı olmaları, erozyonu önleyerek toprakları koruması gibi insanoğluna bir çok fayda sağlamaktadır" dedi.

Çelik konuşmasının devamında," Çayır mera alanları kültürünü yaptığımız bitkilerin nerdeyse tamamının gen kaynağı olmasından dolayı hayatımızın vazgeçilmez parçası olup hayvansal ürünlerin elde edilmesinde katkısı olan doğal kaynaklardır. Çayır mera alanları bu faydaların yanı sıra hayvansal besi ihtiyacımızı ve hayvanlar için gerekli kaba yem ihtiyacını karşılayan en ucuz üretim kaynaklarıdır. Hayvancılık giderlerinin %60-70'ini oluşturan kaba yem giderleri çayır mera alanlarından temiz edilmektedir. Mera hayvancılığı, ahır ve besi hayvancılığıyla kıyaslandığında bir çok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; hayvanlar için ucuz kaba yem kaynağıdır. Vitamin ve mineral açısından zengindirler, hayvanların verimini ve hayvansal ürünlerin kalitesini arttırırlar, hayvanların üreme gücünü arttırırlar, toprak verimini arttırırlar, topraklarda erozyona karşı koruma sağlarlar, tuzlu ve alkali toprakları ıslah ederler, yer altı su kaynaklarımızı zenginleştirirler, havayı temizleyip oksijen oranını artırırlar, yabani hayvanların barınma ve beslenmelerini sağlarlar, insanlar için dinlenme ve piknik özelliği olduğundan dolayı biler için vazgeçilmezdir" şeklinde konuştu.

Program açılış konuşmalarının ardından 5 gün sürecek olan 4342 Sayılı Mera Kanunu ve Uygulamaları yaz okulu eğitimi başladı.