T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kadınlara Yönelik Çilek Yetiştiriciliği Eğitimi Yapıldı

Yayın Tarihi : 10.06.2015

Bitlis'in Yolalan Beldesinde çilek yetiştiriciliği kursuna katılan 20 kadın için "çilek bahçeleri" oluşturuldu.Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, istihdamın kurulmasına ve işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla imzalanan" Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi " kapsamında İlimiz Yolalan Beldesi Düz Mahalle'de çilek yetiştiriciliği kursu açıldı.

Çilek yetiştiriciliği konusunda köy okulunda teorik, tarlada ise uygulamalı eğitimler verildi.

Kursun açılışına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent KORKMAZ, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Alaattin ASLAN ve Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hakan TEKBAŞ katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent KORKMAZ; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi" kapsamında, kadın çiftçilere yönelik "Çilek Eğitimi Programı" gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çiftçi kadınların çilek yetiştiriciliğini meslek haline getirmesini sağlamayı, yörede çilek yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı ve bunu sektör haline getirmeyi amaçladıklarını ifade eden KORKMAZ, şunları kaydetti: "Kadın çiftçiler, bu eğitime yoğun ilgi gösterdi. Bu bölgelerde çilek, ekonomik değeri çok yüksek bir üründür. Bölgede de çok sınırlı tarım alanı var. Küçük alanlarda ekonomik değeri en yüksek ürün çilek olduğu için bunu tercih ettik. Çilek yetiştiriciliğiyle her aileye en az 4 bin lira gelir kazandırmayı hedefliyoruz. Eğitimlerini tamamladıktan sonra her bir kadın çiftçi için çilek bahçesi oluşturacağız."  dedi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Alaattin ASLAN, "Bu faaliyetlerdeki temel amacımız, istihdam. Çilek yetiştiriciliği kadın çiftçilere istihdam sağlayacak. Kadınlar üreteceği ürünleri pazara sunacak ve gelir kapısı sağlayacak. Bu da kadınlar için iyi bir istihdam yaratacak. Bu arkadaşlarımıza kurum olarak günlük 20 lira para desteği de sağlıyoruz. Eğitimler 24 gün sürecek" diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Ezgi DİNÇ ÇETİN ve Muhammet SÖYLER tarafından 24 günlük eğitim programı kapsamında kadın üreticileri çilek yetiştiriciliği konusunda hem teorik hem de tarlada uygulamalı olarak eğitti.

Eğitimin son iki gününde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce her kadın kursiyere 150 adet çilek fidesi dağıtılarak çilek deneme bahçeleri kuruldu.

Kadın çiftçiler eğitim sonunda eğitimden ve kurulan çilek bahçelerinden dolayı çok memnun olduklarını ifade ettiler.