Hayvan hastalıklarına karşı ilimiz genelinde aşılama çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü ekipleri, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara aşı çalışmaları devam etmektedir.
Konuyla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat ÇELİK yaptığı açıklamada; il genelinde belirlenen köylerde büyükbaş, küçükbaş hayvanlara aşı çalışması gerçekleştirildiğini bildirdi. Yıl içerisinde, İl Merkezi ve 6 ilçemizde büyükbaş hayvana proje kapsamında büyükbaş hayvanlara ŞAP aşısı, sığır brusellozu, LSD (Lumpy Skin Disease), koyun keçi vebası ve isteğe bağlı olarak brusellozu ve şap aşısı koruyucu olarak uygulandığını aktardı. Bitlis'de yeni hayvanların tanımlama çalışmalarını da sürdüren ekipler, ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara kulak küpesi çalışmaları da devam etmektedir.
Aşılanmanın önemine de değinen ÇELİK; Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında kayıplara neden olmaktadır. Özellikle hastalığa karşı son derece hassas olan genç hayvanlarda ölümlere yol açmaktadır. Hastalıktan korunmanın yolu, 1 aydan büyük tüm hayvanların altı ay aralıklarla yılda iki kez aşılanmasıdır. Kampanya esnasında tüm sığır cinsi hayvanlar şap aşısı ile aşılanacaktır. İlk defa aşılanan sığır cinsi hayvanlara 1 ay sonra ikinci kez (rapel) aşılama yapılacaktır. Aşılama kampanyası çerçevesinde tüm yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburidir. Şap aşısı yapılmamış hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu (Sevk Raporu) düzenlenmemektedir. Ayrıca, buzağı desteklemesinden faydalanmak için buzağıların şap aşısı ile aşılanmış olmaları şarttır. Yetiştiricilerimizin aşılama kampanyasına duyarlı olması ve görevli personelimize gerekli kolaylığı göstermesi hayvanlarının sağlığı ile verimi yönünden büyük önem arz etmektedir" dedi.
Büyükbaş İlkbahar şap aşılama çalışmaları 30 Nisana kadar devam edecektir